Jdi na obsah Jdi na menu
 


27. 6. 2009

Olejové barvy

 

Olejové barvy jsou už od nepaměti velmi oblíbené. Barvivo je v nich smíšeno s olejem (nejvíce se používá lněný či ořechový) a ředí se terpentýnem. Charakter oleje obsaženého v barvách ovlivňuje krycí schopnost barev. Protože olejové barvy schnou delší dobu, můžeme s nimi pracovat ještě po nanesení na plátno (dřevo, lepenku....).  Po zaschnutí barvy tmavnou. Malbu pak můžeme přemalovat, aniž bychom porušili spodní vrstvy obrazu. Olejové barvy mají hustou, krémovou konzistenci, kterou můžeme regulovat různými přísadami a namíchat si tak i transparentní barvu. 

Olejové barvy

Olejové barvy se prodávají v tubách. Doporučujeme u všech barev: pro začátek si pořiďte sadu kvalitních barev, kterou můžete postupně rozšířit. Vyrábějí se i speciální rychleschnoucí olejové barvy (tzv. alkydové), barvy ředitelné vodou v tubách či pánvičkách a příbuzné, olejové křídy lisované v tyčinkách.
Barvy se rozdělávají a míchají na paletě – vhodná je dřevěná (s otvorem na palec). Jak potom uchovat barvy, které nám na paletě zbyly, pro další použití? Vyzkoušejte následující triky: Použijte skleněnou nebo porcelánovou paletu a barvy zalijte vodou – přes noc by měly vydržet. Barvy na dřevěné paletě zakryjte voskovým papírem nebo si vyrobte paletu z voskového papíru na jedno použití. Barvy takto zaopatřené zmrazte, vydrží delší dobu. Zní to sice neuvěřitelně, ale prý to funguje.

Olejomalba

Výhodou malby olejem je snadné nanášení barvy ať už pomocí štětce či umělecké špachtle, možnost nanášení vrstev barvy tzv. lazur, a relativní stálost a trvanlivost barev. K ředění barev se nejčastěji používají různá ředidla, kterými lze také korigovat rychlost schnutí či lesk obrazu. Známe např. rychleschnoucí média tzv. sikativy, lněný olej, terpentýn či makový olej.

Nejznámějším tuzemským výrobcem olejových barev pak je značka Umton, ale také třeba i Koh-i-noor, ze zahraničních pak např. u nás dobře známé Pébeo.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zmrazení

Rea, 24. 7. 2013 21:03

Můžete mi prosím říct jak dlouho lze zmrazené barvy uchovat?